Friday, 19 August 2011

Tazkirah Ramadhan: Azan

Tazkirah Ramadhan: Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak ketahui. Cuba kita amati. Mengapa kebanyakan orang yang nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa. Lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya yang menahan kesakitan 'Sakaratul Maut'. Diriwayatkan sebuah hadis bermaksud: ''Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya".
Ini jelas menunjukkan, kita disarankan mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan berkumandang. Sebagai seorang yang beragama islam kita wajib menghormati azan. Banyak Fadhilatnya: Jikalagu kebangsaan kita diajar agar berdiri t...egak dan diamkan diri. Mengapa ketika azan, kita tidak boleh mendiamkan diri???Lantas sesiapa yang berkata ketika azan. Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba maka kita tidak dapat mengucap kalimah 'Lailahaillallah'..yang mana sesiapa yang dapat mengucapkankalimah ini ketika nyawanya akan dicabut allah dengan izinNYA menjanjikan syurga untuk mereka.Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada allah supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut.
Ya allah! anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, Lancarkanlah kami mengucap kalimah ''Laillahaillallah' semasa sakaratul maut menghampiri kami. Amin..amin..amin Ya Rarobbalalamin..

No comments:

Post a Comment